9 Ocak 2015 Cuma

RUSYA

MOSKOVA
Sabahın ilk ışıklarıyla Aeroflot ile Moskova'ya vardık.Bu yolculuktan tek hatırladığım orta yaşlı erkek Rus Hostlar oldu :)))
Arkada; Yedi kzkardeşten biri:Moskova Üniversitesi
Moskova'nın yeni yüzü:Çoğu Türk firmaları tarafından yapılıyor.
                                             
Moskova Seyir Tepesi
Limuzinin böylesi :)
Otelde kutlanan bir düğün yemeğinden

Moskova Metrosu;
Dünyada yeraltı metro sisteminin turistik bir yer olarak görüldüğü metro Moskova'da. Moskova'ya her gidenin mutlaka uğraması gereken biryer.Her istasyon adeta bir müze.Baş döndüren uzun merdivenler, kahramanların heykelleri, resimler, vitraylar ve parıltılı avizelerle süslenmiş istasyonlara iner.Yürüyen merdivenlerde inerken ve çıkarken sağda durmalısınız bu da merdivenlerin yazılı olmayan bir kuralı....İstasyonlar çok kalabalık , karmaşık gibi gelebilir ama hiç merak etmeyin kaybolmazsınız az buçuk ingilizce biliyorsanız yada derdinizi anlatacak kadar etkili beden dili kullanabiliyorsanız herkes size yardımcı oluyor.O metroda kaybolmadık ya...Metro ile ulaşım ucuz ve hızlı...
Ayrıca metroda; içe doğru geldikçe erkek, dışa doğru gidildikçe kadın sesi duyulur. İç kısımlarda iş yerleri ve devlet binaları vardır ve erkek; patronu simgeler. Yolcuları işe çağırır. Dış duraklarda da konutlar vardır ve "eşler" kocalarını eve çağırır.
Moskova'ya geldiyseniz bu metroyu mutlaka gezmelisiniz. En az yarım gününüzü bu metroda geçirmenizi öneriyorum.



















1950 li yıllarda Moskova Üniversitesi öğrencileri arasında ki yaygın inanç; Sınava girmeden önce köpeğin burnunu okşarlarsa sınavları iyi geçecekti.Bugün de Metroyu kullanan herkes köpeğin burnunu okşuyor, günlerinin güzel geçeceğine inanıyor.





ARBAT SOKAĞI:
Adı, “şehir civarı”, “varoş” anlamına gelen Arapça “Rabad”dan gelir. Moskovalıların çoğu için bu sokak, “Moskova Ruhu”nu muhafaza eden bitişikteki ara sokaklar ve avlular anlamına gelir. Değişik dönemlerde Arbat’ta ünlü Rus yazarlar, ressamlar ve sanatçılar yaşamıştır. Örneğin 53 No.lu apartmanda bulunan müze, bir zamanlar “Puşkin’in Arbat’taki Dairesi” idi. Burada yazar, genç karısıyla üç mutlu ay geçirmiştir. 1980’li yıllarının ortasından itibaren Arbat, taş kaldırımları, çimenleri ve süs lambalarıyla sadece yayalara ait bir yol olarak kullanılmıştır. Artık Arbat, turistler arasında Kızıl Meydan kadar popüler bir yer haline gelmiştir. Burada hediyelik eşyalar, Rus el sanatını yansıtan mamuller satılmakta, sokak müzisyenleri müzik yapmakta, ressamlar portreler çizmektedirler. Antikacılar, butikler, hediyelik eşya tezgahları ve açık hava kaffeleri ile pizzacılardan hamburgercilerden geleneksel Rus publarına kadar çeşitli restoranlar yol boyunca sıralanır. Hediyelik eşya dükkanlarında çoğunlukla Kırgızlar çalışıyor.Birçoğu hayatının bir döneminde Türkiye'de bulunmuş. "Hanım, hanım " diye diye uzun uzun muhabbet ettiler.


Puşkin ve karısı-Yazar, genç karısıyla burada üç mutlu ay geçirmiştir. 


“Puşkin’in Arbat’taki Dairesi” 53 No.lu apartmanda bulunan müze


Rusya'ya özel tatları bulabileceğiniz fast food zinciri "Mu-Mu diye okunuyor".






Tv'ye çekim yapıyorlardı.
Ressamlar değişik teknikler kullanarak resimler yapmakta
Capoeira yapan genç
Capoeira yapan başka bir genç


Capoeira yapan bir başka genç


Oryantal her yerde
Sokak müzisyenleri müzik yapmakta




Mesajlar önemliydi sanırım







Graffiti duvar




Yedi  kızkardeşten biri-Dış İşleri Bakanlığı
Bolşoy Binası-Tadilattaydı
KREMLİN
1147 yılında Yuri Dolgoruky tarafından ilk defa temellerinin atıldığına inanılan, Rusya'nın kutsal mekanını keşfe hazır mısınız? Günümüze kadar Lenin ve Stalin'in de içerisinde bulunduğu bir çok Rus hükümdar ve devlet adamının ülkeyi yönettiği efsanevi kale , bugün de Rusya Devlet BAşkanı Vladimir Putin'in çalışma ofisi.Ancak yönetim merkezi burada bulunduğu için binaların bir kısmı geziye kapalı.Ziyaretçiler için belli gezi yolu var o yoldan bir adım dışarıya çıkarsanız görevliler tarafından uyarılıyorsunuz.Atlı askerlerin geçişini izlemek de çok zevkli oluyormuş ama bizim bulunduğumuz günlerde aşırı sıcaklar vardı.Askerlerin giysileri yaz koşullarına uygun olmadığı için bu atlı askerleri ortalarda göremedik:((((

200 ton ağırlığındaki dünyanın en büyük çanının bulunduğu Kremlin, çevresindeki surları, bahçeleri, çeşitli binaları ve katedralleriyle görülmesi gereken gerçek bir müze.Çarlık döneminde vaftiz, taç giyme ve cenaze törenleri bu katedrallerde yapılmış.Meryem Ana'nın Göğe Çıkışı Katedrali 14. yüzyıldan beri Moskova'nın en önemli kilisesi olarak kabul edilmekte.







Madonna burada konser vermiş
Çalışma Ofisi






Kremlin Sarayındaki Büyük Top


Meryem'in Göğe Çıkış Katedrali





















Büyük Ivan Katedrali / Büyük Ivan Çan Kulesi: Burası 1505-1600 yılları arasında tamamlanmış. Burada Dünya'nın en büyük çanı yerde duruyor. 200 tonluk bu çan hiç çalınamamış. Çanın ilk yapımında yangın çıkmış ve çan yere düşerek kırılmış. Tekrar yapılırken yine yangın çıkmış. Yangını söndürmek için üzerine su sıkılınca bir parçası kırılıp kopmuş. Kopan parça yaklaşık 11 ton ağırlığında.


Büyük İvan Çan Kulesi'nde en büyüğü 64 ton olmak üzere 21 çan bulunmaktadır.






GUM
Burası çok şık ve muhteşem bir alışveriş merkezi, çatısı yüksek, tavanı camdan yapılmış. Kendinizi sarayda gibi hissediyorsunuz.















KIZIL MEYDAN
Kızıl Meydanın en dikkat çekici yapısı Korkunç Ivan tarafından yaptırılan Aziz Vasili Katedrali. Soğan Kubbeleri ile ünlü. Bu katedralin kubbeleri ilk yapıldığında som altındanmış. Daha sonra rengarenk boyanmış. Dünya'nın dört bir yanından burayı görmeye gelen turistler var.




Lenin Mozalesi

























NOVODEVİCİ

Novodeviçi Manastırı, Prens Vasili tarafından 1524’de Smolensk’in ele geçirilmesi anısına kurulmuştur. XVI.-XVII. yy.da Çar ailesinden ve asil Boyar soyundan gelme kadınlar burada manastıra kapanmıştır. Manastır’ın en büyük katedrali olan Smolenski Katedrali, 1524–1525 yılları arasında Kremlin’deki Uslenski Katedrali örnek alınarak yapılmıştır. Manastır’ın bir bölümü olan Novodeviçi Anıt Mezarlığı’nda aralarında Nazım Hikmet'in de bulunduğu birçok ünlü Rus sanatçı,siyaset ve bilim adamının sonsuz yolculuklarına uğurlanmıştır.(alıntıdır)
Nazım Hikmet
Nazım'ınVera'sı



Raisa Gorbaçov
Rusya'nın Kemal Sunal'ı Yuriy Nikulin












Katedralde Serafin meleği figürü


Novodevici
Novodevici
Novodevici  Müze'de


Novodevici


Novodevici
Metro istasyonlarından biri ....tadilattaydı


Milli içki:Votka





BORODİNO PANORAMA MÜZESİ
Napoleon'a karşı Komutan Kuduzov'un yaptığı savaşın en önemli anını yani Borodino Köyü yakınlarındaki muharebeyi anlatan gerçekçi tablolar dan etkileneceksiniz.Hollanda'daki Mesdag Müzesi mimarisinde yapılmış bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.


Ulusal Dans Topluluğu' nun gösterisini büyük bir keyifle izledik.Lido Show'dan çok daha güzeldi
Böyle bir yağmurda ayrıldık Moskova'dan.
Üff ne çok fotoğraf eklemişim.Benim kadrajımdan böyle görünüyor arkadaşlar.Ama bir de kendi gözünüzle görmenizi tavsiye ederim.
Teşekkürler ETS Tur , Teşekkürler Değerli rehberimiz Sn. Gülgün ASUTAY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder