30 Eylül 2013 Pazartesi

DRESDEN
Dresden,  Almanya'nın Saksonya eyaletinin merkezi .
Elbe Nehrinin kenarında kurulan Dresden'e "Elbe'nin Floransa'sı" da denirmiş.Floransa'yı gören biri olarak bu konuya hiç girmeyelim derim :) 
Şehir II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde (13-14 Şubat) bombalanmıştır. Bütün savaş boyunca açık şehir olmasına ve bir tek saldırı almamasına rağmen savaşın sona ermesi ve Almanya'nın teslim olması ve bombalanan İngiliz şehirlerinin intikamı için müttefik devletlerin bir taktiği olarak saldırıya uğramıştır. Bombalanma sonucu Alman kaynaklarına göre 230.000 kişi ölmüş...Ayrıca eski şehrin tamamı yıkılmıştır ve bir masal şehri olarak isimlendirilen Dresden harabeye dönmüştür. 
İkinci dünya savaşının son günlerinde İngiliz ve Amerikan güçlerinin gerçekleştirdiği 2 gün süren şiddetli bombardıman , savaş sırasında hasar görmemiş şehirlerden olan Dresden’i yerle bir etmiş....

102 m. uzunluğunda 24000 adet porselenden oluşmuş.. Dük alayı isimli eserde Saksonya hanedanlığına hükümdarlık yapmış 35 kralı görüyoruz. 

Frauenkirsche Kilisesi
1726-1743 yılları arasında: mimar Baehr tarafından tasarlanarak yapılmıştır. Dönemin en önemli “Protestan” kilisesidir. Barok mimarinin en güzel örneklerindendir. “Taş çan” şekli nedeniyle, kiliseye, bu isim verilmiştir.
 


Turist gezdiren at arabaları 

Frauenkirche ( Meryem Ana Kilisesi ) gerçekten bir mimari başyapıt.İç mekan etkileyici, mistik....Protestan kilisesi 

Kahvemizi içtiğimiz DRESDEN 1900 cafe, gastronomi müzesi..



Tarihi dokusuyla gerçek bir masal şehri gibi görünen Dresden , hem yıkılarak hem de kullanıldığı sanılan fosfor bombaları nedeniyle günlerce yandı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği şehir savaşın acılarını unutmadan ancak yaralarını sararak ayağa kalkmak için yıllarını verdi. 

Altmarkt  Gallerie
Appple store'da wi-fi free idi.Eh, epey kaldık. Nord Fish'de öğle yemeğimizi yedki ve ALDI marketten bol bol çikolata aldık.


Dresden bugün , eski halinin orijinaline sadık kalarak gerçekleştirdiği yeniden yapılanmış yüzüyle Almanya’nın turist çekim merkezlerinin arasında en önemlilerinden sayılıyor.

Rivayetlere göre “kim Dresden’e bir kez gelirse, mutlaka bir kez daha gelir” 

Elbe nehri kıyısında kurulu Dresden , 1700’ler de başladığı ve sonrasında yaşadığı en parlak dönemlerinden olan Saksonya Krallığının Başkenti olarak geçirdiği günlere geri dönmüşe benziyor


Gidin, gezin, görün tavsiye edilir
sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder