16 Ekim 2013 Çarşamba

ORTA AVRUPA TURU-GEZİ NOTLARI

PRAG
2013 Temmuz ayında her zamanki gezi arkadaşım küçük kızım Revnak ile  Prag' dan başlayan Orta Avrupa turu'na çıktık. Etstur ile çıktığımız bu seyahat çok güzel geçti.  Prag , Çek Cumhuriyeti' nin başkenti..Orta Çağ Avrupası deyince akla gelen üçlü; Viyana- Prag - Budapeşte.. Bu 3 şehri de gezme imkanımız  oldu.Tur rehberimiz Kıvanç Bey .  sayenizde gezdiğimiz yerlerin  havasını, alt kültürlerini, yemek adetlerini, tarihini oldukça iyi kavradık.Teşekkürler Kıvanç Bey detaylı bilgileriniz için, rehberliğiniz için, arkadaşlığınız için...
Prag, Avrupa’nın tarihi dokusu en iyi korunmuş birinci kenti. Ben çok sevdim bu kenti..
Prag’da gezilecek yerlerin başında Prag Kalesi gelirmiş.Bizim de ilk durağımız Prag Kalesi oldu.
Hradcany kalesinde nöbet değişimi yapan Çek askerler
Hradcany kalesinde nöbet tutan Çek askeri
Dünya’nın en büyük kalelerinden birisi olan Prag Kalesi, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en büyük antik kalesidir. 570 metre cephesi ile 7,5 dönümlük bir alan üzerine kurulmuştur.Prag Kalesi’nin içindeHükümet Binaları ve Bakanlıklar var.. Birbirinden güzel ve tarihi binaların içinden, bir devleti yönetmek zevk olsa gerek. Düşünsenize,her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği bu alanın içinde Çek Cumhurbaşkanının elini kolunu sallayıp evinden çıkıyor ve halkı selamlıyor.Gerçekten de böyleymiş :) Kalenin önünde ise iki asker  hiç hareket etmeden nöbet tutuyor. 
Kalenin iç avlusunda dinlenen turistler
Cumhurbaşkanlığı Binası

St. Vitus Katedrali
Biraz ansiklopedik bilgi:14. yüzyılda Petr Parler tarafından inşa edilmeye başlanmıştır. Parler’in oğlu 1419 yılında savaş başlayana dek katedralin inşasına devam etmiştir. Katedral 19. yüzyılda Josef Kranner, Josef Mocker ve Kamil Hilbert tarafından tamamlanmıştır.

Günümüzde kullanılan giriş kapısı Dış cephesinde binlerce süsleme ve figür bulunan bu katedralin yapımına 1344 yılında İmparator 4.Charles döneminde başlanmış ve son olarak 1929 yılında tamamlanmıştır.

Prag’daki en önemli ve en büyük kiliselerden biridir. Prag Kalesi içerisinde bulunan katedral, eski Prag Krallarının mezar yeri olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca Çek kraliyet ailesine ait mücevher ve hazinelerin bir kısmı da burada saklanmaktadır.
Katedral iki kısımdan oluşmaktadır. Gotik doğu kısmında 14. – 15. yüzyıllarda yapılmış bir kule bulunmaktadır. Batı neo gotik kısmında 19. – 20. yüzyıllarda iki kule mevcuttur.
Katedralin iç kısmından görüntüler



Aziz Vitus Katedrali



Astronomik saatin bulunduğu kuleden kuşbakışı meydanın görünüş
Astronomik saatin bulunduğu kuleden kuşbakışı meydanın görünüşü

Astronomik saatin bulunduğu kuleden kuşbakışı meydanın görünüşü



Akşam yemeğini meydandaki restaurantlar dan birinde Olivia Garden'de yedik.Tabii meşhur siyah bira eşliğinde


Hard Rock Cafe




Malaga-Romlu dondurma

Old Town'da sokaklarında bir gelin


Meydan manzaralı ayak masajı yaptıran turist aile



Chrám Panny Marie před Týnem 


Ulusal Müze(Narodni Muzeum)
Çek Cumhuriyetinin en büyük ve en eski müzesi olan bu müze tadilatta idi.Bu tadilatta yaklaşık 5 yıl kadar sürecekmiş.Arkadaşlarımızla burada buluşup otele birlikte dönecektik.Prag'ın ara sokaklarında kaybolduk, herkes bizim gibi turist ve onlarda müzeyi bilmiyorlardı.En uygunu meydanda arabasının içinde duran polise sormaktır diye düşündük. Polis ise sürekli" ne yapacaksınız müzeyi, orası kapalı" deyip durdu ve müzenin yolunu bize tarif etmedi.Sonuç bir temizlik görevlisi beden dili ile tarif etti.




 Dilenciler yere kapanarak dileniyorlar 


Charles Köprüsü

Charles Köprüsü, Vltava Nehri üzerinde bulunan onlarca köprüden biri gibi durur uzaktan ama içinden geçtiğinizde bronzdan yapılmış heykelleri ve muhteşem nehir manzarası ile sizi bir başka büyüler.
15yy. sonlarına doğru bitirilmiş bu köprü birçok savaş, direniş, ve doğal afet görmüş olmasına rağmen halen kulesi le dimdik ayakta. Bu köprü’de sağlı sollu birçok heykel gerçekten görülmeye değer.
Charles Köprüsü, araç trafiğine kapalı olduğu için rahat rahat gezip, etraftaki müzisyenleri dinleyebilir, hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. Köprünün girişindeki kuleye çıkarak köprüye ve Prag’ın bir kısmına yukarıdan bakabilirsiniz.Tur programı çok yoğun olduğu için biz kuleye çıkamadık.

Charles IV Köprüsünde "nasıl oldu da buraları alamadık diye üzülen Osmanlı " figürü
Bu rölyefe dokunan Prag'a bir daha gelirmiş.
deneyip öğreneceğiz 
Bu rölyefe dokunan iyi şansa, mutluluğa sahip olurmuş

Blues dinledik 


Vlatava Nehri, arka planda görülen Kafka Müzesi
Arkadaş tek başına orkestra :)
 Charles Köprüsündeki Heykeller


Charles Köprüsü
13. yy yapimi olan bu kopru; turistlerin en cok gittigi yerlerden biri... kopru hediyelik esya satanlar, kukla tiyatrolari, muzisyenler, ressamlar ve sanatcilarla ziyaretcilere pekcok secenek sunmakta. 
Prag'a özgü en meşhur yiyecek  


Astronomik Saat:
Anlatılan eski bir efsaneye göre; bu meşhur saati, 15.yy sonlarında Charles Üniversitesi’nde profesör olan Hanus adlı bir mimar yapmıştır. Amacı, Kutna Hora şehrindeki Kemikli Kilise’de olduğu gibi insanlara bir mesaj vermektir. “Herkes bir gün geldiği yere geri dönecek yani elbet bir gün toprakla özleşip ölecek!” Saati yapar yapmaz dünyanın en önemli adamı haline gelir. Kral’dan daha fazla adı duyulmaya başlar çünkü, Avrupa’nın her yerinden insanlar Prag’a sadece ve sadece saati görmeye gelir. Zamanla Hanus’a başka ülkelerden de teklifler gelir, fakat mimar bu teklifleri reddeder. Zamanla bu teklifler Kral’ın kulağına kadar gider ve Kral, mimarın saati başka bir yere de yapmasını önlemek için onun gözlerine mil çektirir. Kör olan Hanus da kendini saatin mekanizmasına bırakarak intihar eder. Asıl amacı saati bozmaktır, saati bozarak intikamını alır. Saati 50 yıl kadar çalıştıramazlar, daha sonra başka bir saat ustası onarır.


Astronomik Saat
Saatin önünde her saat başı otomatik gerçekleşen 12 havarinin geçişini keyifle (ve çevredeki hırsızlara karşı her türlü önlemi alarak) izledik
Efsanesi ile ünlü olan bu saat, aslında Güneş’in, Dünya’nın ve Ay’ın konumlarını gösteren astronomik bir saat Saatin dış tarafındaki rakamlar İbranice. Bu Babil saatini göstermektedir. Mimar Usta, (saati Eski Şehir Meydanı’na yaptığından, meydanın bir paraleli de Yahudi mahallesi olduğundan) Yahudilerin nüfusunun fazla olduğu bir bölgede onları ezmemiş, onlara da bir jest yapmış ve Babil saatini de kendi saatine eklemiş.

Saatin etrafında 4 tane kukla var. Bu kuklalar insanlara neleri yapmamaları gerektiğini anlatıyor.




 Pařížská caddesi

Paris'in, ünlü markalarının hoş butikleriyle dolu ağaçlık bulvarlarını anımsatıyor. 
Yahudi mahallesinde sokak çalgıcıları — Pařížská ulice'de. 
Geleneksel hamur tatlısı-Nam-ı diğer;Kuzey Güney dizisinde, Kuzey'in tanıttığı "makara"
İtiraf etmeliyim ki Antalya'da Terra City'de (Mutlaka başka yerlerde de) çok daha güzelini yapıyorlar.
Çek içkileri
Nazım Hikmet 1956-1958 yılları arasında Prag’ta yaşamış ve Vltava Nehri kıyısındaki Slavia Kafe’deotururmuş, Bu kafeden Vltava’ya bakmış, martılara ekmek atmış, İstanbul’u özlemiş ve şiirler yazmış.. Nazım Hikmet’in bu halini gören Prag’lı bir ressam onun hüznünden çok etkilenmiş ve şairin bir resmini yapmış. 
“Kafka’nın şehri” 2. Dünya Savaşı’nda Adolf Hitler’in bile “bombalamaya kıyamadığı şehir” olarak kayıtlara geçen Prag, gezilesi görülesi bir şehir.Benim tekrar gidilecek yerler listemde...
Bu güne kadar gezmediyseniz, görmediyseniz mutlaka yolunuzu bu şehre düşürün derim.
Görüşmek üzere <3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder